Anyakönyvvezető  vagy  Szertartásvezető

Anyakönyvvezetőre vagy szertartásvezetőre van szükségünk?

 

Anyakönyvvezetőre mindenképpen, de hogy egyszerűbb legyen, röviden összefoglalom, mi a különbség az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között.

 

Az anyakönyvvezető

hivatali alkalmazott, aki életünk jelentős eseményeit hivatalosan dokumentálja, a születési-, házassági-, halotti anyakönyvben. Tevékenységét jogszabályok és törvényi előírások szabályozzák. Házasságkötés esetén feladata a házasságkötés törvényi feltételeinek vizsgálata és a házasságkötési ceremónia lebonyolítása. Hivatalosan kizárólag ő adhat össze Benneteket, ezért a házasságkötésre vonatkozó szándékot a tervezett esküvő előtt minimum 30 nappal, de legfeljebb 12 hónappal be kell jelentenetek az általatok választott anyakönyvi hivatalban. Az anyakönyvi hivatal igen, de az anyakönyvvezető személye nem választható.

Az anyakönyvvezető kizárólag a területi illetékességének helyszínén eskethet, csak hivatali időben, a hivatali helyiségben. Szombati ceremónia külön díjszabás ellenében korlátozott számban lehetséges.  Munkaszüneti napokon, állami ünnepeken és munkaidőn kívüli órákban az esketés nem lehetséges. Az anyakönyvvezető általi külső helyszínen történő ceremónia lebonyolítására a jegyző adhat engedélyt. A kihelyezett ceremónia díját az önkormányzat határozza meg, Budapesten belül 60.000 – 120.000 Ft közötti összeggel lehet számolni átlagosan. Több esetben feltétel az is, hogy az anyakönyvvezető szállításáról a Párnak kell gondoskodnia. Az anyakönyvvezető naponta 6-8 esketést bonyolít le, így nincs lehetősége arra, hogy személyessé tegye a ceremóniát, és az időkorlát is köti őt.

A szertartásvezető
esküvői szolgáltató, akit nem kötnek hivatali szabályok, korlátok. Egyedi igényeiteknek megfelelően dolgozik. Lehetőségetek van a szertartásvezető személyének, a helyszín az időpont, az időkeret és a szertartás menetének szabad megválasztására. Igazodik esküvőtök tematikájához, stílusához, tanácsot ad. A szertartásvezető által vezetett ceremónia azonban jogi kötelékkel nem jár. Az általa lebonyolított szertartás gyakorlatilag a hivatalos esküvő megerősítése. Ezért van mindenképpen szükség arra, hogy a tervezett szertartás előtt bejelentkezzetek az anyakönyvvezetőhöz (ahogy ott leírtam) hivatalos házasságkötésre. Ez, ha munkanapra kéritek a hivatal nyitva tartás idejében, ingyenes. Mindössze arra van szükség, hogy két tanúval megjelenjetek az előre megbeszélt időpontban. A hivatalos rész így kb. 10-15 percet vesz igénybe, és ott helyben megkapjátok a Házassági Anyakönyvi Kivonatot. Szertartásvezetőt akkor érdemes felkérnetek, ha szeretnétek az esküvőtöket egyedivé, különlegessé varázsolni. Ha biztosak akartok lenni abban, hogy senki más esküvője sem lesz ugyanolyan, mint a Tiétek Ha azt a csodát kívánjátok viszontlátni a ceremóniában, ami a házassághoz vezetett Benneteket. Mivel a szertartásvezetőt ismeritek, hisz Ti magatok választjátok, már a jelenléte is nyugtatóan hathat a Nagy Napon.

Szilvássy-Garzó Éva     +36 20 449 6690     szge@kapcsolathangolo.hu

2017 - by ProdAction!